Μπορούμε να νικήσουμε την άνοιαΗ άνοια μπορεί να αποτραπεί, αρκεί ο ηλικιωμένος να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής, όχι τσιγάρο και λίγο οινόπνευμα.

Ενας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, όχι κάπνισμα και προσεκτική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης γεροντικής άνοιας, ακόμα και σε άτομα που έχουν επιβαρυμένο γενετικό υπόβαθρο για τέτοιες καταστάσεις.

Περισσότερα...

Πλατφόρμα SOS για τη διογκούμενη τρίτη ηλικίαΟ παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει. Μέχρι το 2050, οι άνω των 60 ετών θα έχουν διπλασιαστεί, από περίπου ένα δισ. σήμερα, σε 2,1 δισ. (από 13% σε 24%). Οι 80 ετών και άνω θα φτάσουν τα 434 από 137 εκατομμύρια.

Περισσότερα...

Το Αλτσχάιμερ πλήττει κυρίως γυναίκες και φταίει μια πρωτεΐνηΠερισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ είναι οι γυναίκες από ό,τι οι άνδρες. Mπορεί τα δύο φύλα να είναι ίσα, αλλά η νοσηρότητα που εμφανίζουν όσον αφορά σε κάποιες ασθένειες είναι διαφορετική. Τώρα οι ερευνητές γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό στο Αλτσχάιμερ. Η ανομοιογένεια στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα των δύο φύλων και τα διαφορετικά φυλοσυνδεόμενα γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση της συγκεκριμένης εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες τη συγκεκριμένη ασθένεια, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Αλλωστε σήμερα οι γυναίκες που επιβιώνουν με την ασθένεια, την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, είναι περισσότερες.

Περισσότερα...

Οι μεσήλικες που λύνουν συχνά σταυρόλεξα και έχουν οξύτερη σκέψη στην τρίτη ηλικίαΌσο πιο συχνά οι μεσήλικες άνω των 50 ετών ασχολούνται με παιχνίδια αριθμών και λέξεων (π.χ. σταυρόλεξα και σουντόκου), τόσο πιο «κοφτερό» μυαλό έχουν σε προχωρημένη ηλικία, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα.

Η βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε αρχικά στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για το Αλτσχάιμερ 2018 και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε με πρόσθετα στοιχεία στο διεθνές περιοδικό γηριατρικής ψυχιατρικής «International Journal of Geriatric Psychiatry», βασίζεται στη μεγαλύτερη σε εύρος διαδικτυακή έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα σχετικά με την επίδραση των παιχνιδιών σκέψης.

Περισσότερα...