Η καθημερινή κατανάλωση διπλασιάζει τον κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης ή με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, δείχνει αμερικανική μελέτη. Ενώ μια άλλη έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση αναψυκτικών με αλλοιώσεις στη μνήμη.
Οι δύο μελέτες διεξήχθησαν από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιτζ του Τμήματος Νευρολογίας, βάσει στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια του αρχικού δείγματος.
Περισσότερα...