Πώς βοηθάει η μεσογειακή διατροφή τους ηλικιωμένους

Πώς βοηθάει η μεσογειακή διατροφή τους ηλικιωμένουςΗ μεσογειακή διατροφή μπορεί να προλάβει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους και, κατ' επέκταση, να προλάβει τη γνωστική εξασθένηση, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Οι επιστήμονες ήξεραν ότι η υγιεινή διατροφή απομακρύνει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά δεν ήξεραν πώς προστατεύει τον εγκέφαλο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι καθυστερεί την αναπόφευκτη συρρίκνωση του εγκεφάλου στην τρίτη και στην τέταρτη ηλικία, κρατώντας περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα δραστήρια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Dr Michelle Luciano του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, παρακολούθησαν επί χρόνια σχεδόν 1.000 ανθρώπους περίπου 70 ετών, που δεν είχαν άνοια, αναλύοντας τις επιπτώσεις της διατροφής στον εγκέφαλό τους.

Στις ηλικίες των 70 ετών, των 73 ετών και των 76 ετών, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων εξετάστηκε διαδοχικά με μαγνητικές τομογραφίες. Όσο λιγότερο ακολουθούσε κανείς την μεσογειακή διατροφή, τόσο πιθανότερο ήταν να χάσει στην πορεία μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου. Και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία κάποιου, το μορφωτικό του επίπεδο του και το αν είχε χρόνιες παθήσεις (όπως διαβήτη, υπέρταση κ.ά.).

Όπως είναι γνωστό, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, οσπρίων και πλήρων δημητριακών, μέτριες ποσότητες ψαριών, γαλακτοκομικών και κρασιού, καθώς και σχετικά περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και πουλερικών.

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μάθηση και τη μνήμη. Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίπτωση στην υγεία του εγκεφάλου» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ποσότητα της κατανάλωσης ψαριών δεν σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, αντίθετα με ό,τι είχαν συμπεράνει άλλες μελέτες στο παρελθόν. Μελλοντικές έρευνες θα φωτίσουν περισσότερο το ζήτημα.

αναδημοσίευση από την ενημερωτική ιστοσελίδα 3ilikia.com