Δεν απαιτείται νηστεία πριν τις εξετάσεις χοληστερίνης

Δεν απαιτείται νηστεία πριν τις εξετάσεις χοληστερίνηςΜία νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τη ρουτίνα που ακολουθείται μέχρι σήμερα, σχετικά με την προετοιμασία που θα έπρεπε να κάνει κάποιος πριν υποβληθεί σε εξέταση αίματος για να μάθει τα επίπεδα της χοληστερίνης του.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν απαιτείται να γίνει νηστεία από το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να γίνει το πρωί η σχετική εξέταση για το λιπιδαιμικό προφίλ (έλεγχος των επιπέδων διαφόρων λιπιδίων που υπάρχουν στο αίμα για να προσδιορισθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου) του ασθενούς.

Οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal (δείτε την ΕΔΩ), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε χώρα, πολιτεία και/ή επαρχία σε μεμονωμένες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσει στρατηγικές για την εφαρμογή μίας ρουτίνας που δεν θα συμπεριλαμβάνει τη νηστεία για την εξέταση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Ειδικότερα, Ειδικότερα, στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και καταγράφηκε ότι δεν διαφέρουν τα επίπεδα της χοληστερίνης -ολικής, «καλής» (HDL) και «κακής (LDL)- και των τριγλυκεριδίων εάν κάποιος είναι νηστικός από το προηγούμενο βράδυ ή εάν δεν είναι.

Επισημαίνεται ότι σχεδόν στο σύνολο των χωρών του πλανήτη (με εξαίρεση τη Δανία από το 2009) έχει καθιερωθεί η νηστεία μερικών ωρών πριν την αιμοληψία, η οποία όμως δημιουργεί πρακτικά προβλήματα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι εργαζόμενοι, οι διαβητικοί, τα παιδιά, οι ηλικιωμένους κ.ά.

αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτώνefsyn.gr