Ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για ΦΠΑ 23% στους οίκους ευγηρίας

Ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για ΦΠΑ 23% στους οίκους ευγηρίαςΑθήνα, 26 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για ΦΠΑ 23% στους οίκους ευγηρίας

Ερώτηση για την υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Το μέτρο αυτό θα πλήξει οικονομικά τόσο τους 10.000 τροφίμους των γηροκομείων, οι οποίοι έχοντας υποστεί σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους, θα αναγκαστούν να καταβάλουν περίπου 100 Ευρώ επιπλέον μηνιαίως. Τίθεται εν αμφιβόλω πόσοι ηλικιωμένοι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στους οίκους ευγηρίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι αύξησης της φοροδιαφυγής, αφού αρκετοί θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε παράνομα γηροκομεία ή στην αδήλωτη και ανειδίκευτη φροντίδα στο σπίτι.

Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα περίπου 100 νόμιμα γηροκομεία, τα οποία δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ. Αντιμετωπίζοντας ήδη δυσκολίες λόγω του αυξημένου κόστους τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας. Σημειώνεται δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους μόλις κατά περίπου 400.000 Ευρώ μηνιαίως.

Η κα Παπακώστα επισημαίνει ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. η καταβολή ΦΠΑ στα γηροκομεία έχει εξαλειφθεί ολικώς. Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σε σχετική ερώτηση που του ετέθη από Έλληνα Ευρωβουλευτή, δεσμεύτηκε να συνεισφέρει στην εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ με αυτό των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε.

Καταλήγοντας, η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Υπουργό Οικονομικών αν προτίθενται να αναστείλουν το συγκεκριμένο μέτρο και αν θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

pdfΚατεβάστε την ερώτηση της βουλευτού.378.4 KB