Επιστολή της Ένωσης προς κάθε υπεύθυνο για την διαμόρφωση του νέου συντελεστή ΦΠΑ

Αθήνα, 17.07.2015

Θέμα: ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΩΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ

Επιστολή της Ένωσης προς κάθε υπεύθυνο για την διαμόρφωση του νέου συντελεστή ΦΠΑΣτις Ελληνικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) φιλοξενούνται ηλικιωμένοι που αποτελούν την πιο ευαίσθητη και εύθραυστη κατηγορία τους. Είναι κύρια άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα είτε άτομα απολύτως μοναχικά χωρίς στενούς συγγενείς.

Αυτά τα άτομα εξασφάλισαν το υπόλοιπο της ζωής τους με βάση την όποια σύνταξη τους που τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν επαρκεί και συμπληρώνεται από φίλους και συγγενείς.

Τα τελευταία χρόνια γινόταν αγώνας για την εξάλειψη του ΦΠΑ που ήταν στο 13% όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και είχαμε φθάσει με ερώτηση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να έχουμε την απάντηση του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί που υποσχέθηκε να βοηθήσει στην εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες χώρες.

Ενημερώσαμε για τον λόγο αυτό κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης τόσο δια ζώσης όσο και μέσω υπομνημάτων (Θεανώ Φωτίου, Γιάννη Δραγασάκη, Νάντια Βαλαβάνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες) από όλους είχαμε την υποστήριξη και ταύτιση με τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα και πράγματι στο σχέδιο νόμου ήμασταν καλυμμένοι ότι τουλάχιστον παραμέναμε στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Την συνέχεια την γνωρίζετε, κάτι έγινε και τελευταία στιγμή αφαιρέθηκε αυτός ο κλάδος πρόνοιας με αποτέλεσμα αυτή την ώρα τα ηλικιωμένα αυτά άτομα να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση την ώρα που μειώνονται και άλλο οι συντάξεις τους, δεν επιδοτούνται ούτε από το κράτος ούτε από ασφαλιστικούς φορείς (άλλη μία μοναδικότητα για τον Δυτικό κόσμο).

Εάν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια οι δομές αυτές κινδυνεύουν με λουκέτο αφού πριν τα νέα μέτρα ήταν στην κόκκινη γραμμή και τώρα θα έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών, φορολογίας κ.ά. και είναι αδύνατον να απορροφήσουν και την υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%! Με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγουν στο δρόμο υπάλληλοι και οι φτωχότεροι των ηλικιωμένων.

Το αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα 100 περίπου νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι περίπου 400.000€ ποσό ελάχιστο που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του -γιατί καταλαβαίνουμε και την δική σας θέση σε αυτή την μοναδική στιγμή που περνά η χώρα- αλλά βοηθήστε στα όρια των δυνατοτήτων σας.

Θεωρούμε ότι μία ερμηνευτική εγκύκλιος θα μπορούσε να εντάξει τις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων στις υπηρεσίες μειωμένου ΦΠΑ όπως π.χ. έγινε για τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στην κατ’ οίκον νοσηλεία των ηλικιωμένων, γιατί αλλιώς θα επιφέρει τεράστιες και αλυσιδωτές επιπτώσεις, θα φέρει σε απελπισία τους τροφίμους των γηροκομείων και τις οικογένειες τους θα αυξήσει τις παράνομες δομές ή αυτές που θα έχουν μανδύα ξενοδοχειακής τάχα λειτουργίας και πλήθος άλλων επινοήσεων της παραοικονομίας.

pdfΚατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.398.16 KB