Ύποπτος για άνοια ο κακός ύπνοςΟι δυσκολίες στον ύπνο μπορεί να σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν παρατήρησαν πως όσοι εθελοντές είχαν κακή ποιότητα ύπνου, περισσότερα προβλήματα ύπνου και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ουσιών οι οποίες αποτελούν δείκτη της νόσου.

Οι ουσίες αυτές είναι υποπροϊόντα του μεταβολισμού των πρωτεϊνών βήτα-αμυλοειδές και tau, η συσσώρευση των οποίων στον εγκέφαλο θεωρείται το σήμα κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα υποπροϊόντα μεταβολισμού τους ανιχνεύονται στο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό).

Περισσότερα...

Οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα: Επιφυλάξεις για την αρθροσκόπησηΕπιστήμονες ανακάλυψαν πως αυτού του τύπου οι επεμβάσεις δεν παρέχουν μακροχρόνια ανακούφιση στους ασθενείς που βασανίζονται από επίμονους πόνους εξαιτίας εκφυλιστικής νόσου των γονάτων

Αμφιβολίες για την αξία της αρθροσκόπησης στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στα γόνατα δημιουργεί μία νέα ανάλυση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία για τα δυνητικά οφέλη της.

Την ανάλυση πραγματοποίησε διεθνής ομάδα 18 εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θέλησαν να εξετάσουν εάν οι αρθροσκοπικές θεραπείες μπορούν όντως να βοηθήσουν τους ασθενείς που βασανίζονται από επίμονους πόνους εξαιτίας εκφυλιστικής νόσου των γονάτων (π.χ. οστεοαρθρίτιδα, εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου).

Περισσότερα...

Ενα γιαούρτι την ημέρα δυναμώνει τα οστάΟι συνταξιούχοι που τρώνε καθημερινά ένα γιαούρτι μπορεί να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.310 συμπατριώτες τους ηλικίας άνω των 60 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα γιαούρτι την ημέρα σχετίζεται με μείωση κατά 39% του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες και κατά 52% στους άνδρες.

Μάλιστα, οι ερευνητές λένε πως όσο περισσότερο γιαούρτι τρώει ένας ηλικιωμένος τόσο περισσότερο ωφελεί την οστική υγεία του, διότι αυξάνει την οστική πυκνότητά του.

Περισσότερα...

Πόνος στις αρθρώσεις: Το μπαχαρικό που προσφέρει ανακούφισηΟ πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν γερνούν. Μπορεί να είναι μια ήπια, βραχυπρόθεσμη ενόχληση ή μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και την ευημερία του ατόμου.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι από τους οποίους ξεκινάει ένας πόνος στις αρθρώσεις, όπως ένας τραυματισμός ή διάφορες ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, αρθρίτιδα και διαστρέμματα. Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά είναι πιο κοινός στο γόνατο, τον ώμο και το ισχίο.

Περισσότερα...